Marko Kraljević

Marko Mrnjavčević (oko 1355 ‐ 17. maj 1395 Rovine, Vlaška), poznat kao Kraljević Marko bio je sin kralja Vukašina Mrnjavčevića i majke Aljene, negde se pominje Jevrosima.

                                                                                      

Posle  događaja koji su se zbili  1371. godine, kralj Marko je bio prinuđen da prizna vrhovnu vlast turskog sultana. Posle pogibije kralja Vukašina i smrti cara Uroša zemlje koje je Marko nasledio jednostavno su „očerupane“.  Osioni oblasni gospodari, poput Vuka Brankovića  iskoristili su novonastale prilike. Neposredno posle Maričke bitke i Uroševe smrti, kralj Marko je izgubio gradove Skoplje i Prizren. U tim godinama ambiciozni Vuk Branković iskazuje se kao najozbiljniji i najtemeljniji uništitelj Dušanovog i Uroševog carstva i izdajnik legitimnog Uroševog naslednika ‐ kralja Marka.

Njegov život i njegovu vladavinu obeležilo je vazalstvo turskom caru Bajazitu Prvom, u čijim je redovima i poginuo na Rovinama u Vlaškoj 17. maja 1395. U Kosovskome boju verovatno nije učestvovao, ali je turska vojska morala preći i preko njegove oblasti na putu prema Kosovu. 


Dokazao se kao  sposoban borac pa je stekao   titulu  turskog vezira, sto je prestavljalo visok polozaj u turskom drustvu. Omiljeno oruzje je  bio topuz kojim je vešto vladao. 

                                                                   

  Pesme o Marku Kraljeviću.

     Pronađite opise Marko Kraljević,  konja Šarca,   snagu i mudrast  Markovu opisanu  u epskim pesmama. Možete  pisati sastave i pesme o njemu, crtati   tehnikom koja vam je najpovoljnija.

Čekamo radove!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s