Dan nauke u Srbiji 10. juli

Dan nauke u Srbiji i 157 godina od rođenja Nikole Tesle.

animacija

Rođen je 10. jula 1856. u selu Smiljanu. Od ranog detinjstva je pokazao sklonost ka nauci.  Krenuo je na  studije elektrotehnike  1875. godine u Politehničku školu u Gracu . od 1881. do 1882. godine zapošljava se u Centralnom telegrafskom uredu u Budimpešti.

  • Tu je započinje j veliki pronalazački period ,  usavršio aparat za pojačanje glasa kod telefona.
  • Godine  1883. godine prelazi u Edisonovu Električnu kompaniju u Pariz.  Zapažen  je njegov genijalni um i dobija ponudu da pređe u Njujork (sedište kompanije) u Edisonovu laboratoriju i da se bavi pronalazačkim radom.
  • Otkriva naizmeničnu struju, obrtno magnetno polje, indukcioni motor, transformator, struje visoke frekvencije, radio i telekomandu radio talasima.
  • Godine 1885. godine napušta Edisona i osniva sopstvenu kompaniju „Tesla Arc & Light Co.“ Počinje da pravi prve motore i generatore naizmeničnih polifaznih struja. Svoj prvi patent prijavljuje Američkom patentnom zavodu 6. maja 1885. godine, nazvavši ga „Komutator za električne dinamo mašine“.
  • Od 1887. do 1890. godine Nikola Tesla prijavljuje svoje najpoznatije patente iz oblasti polifaznih naizmeničnih struja. Pronalaske javno prikazuje u Američkom institutu elektroinženjera, 16. maja 1888. godine, na predavanju „Novi sistem motora i transformatora naizmenične struje“.
  • Vestinghaus finansira gradnju prve električne centrale na naizmeničnu struju na Nijagarinim vodopadima,  po Teslinim patentima.
  •  Slede pronalasci i patenti iz oblasti naizmeničnih struja visoke frekvencije, radio-tehnike, a izučavao je i rendgentske zrake. Pomoću rendgenskog zračenja načinio je prve snimke delova ljudskog tela, ali je i ukazao na njihovo štetno zračenje.
  • Sa preko 700 patenata Nikola Tesla se, uz Faradeja, smatra najvećim pronalazačem u istoriji nauke. U njegovu čast jedinica za jačinu magnetne indukcije nosi njegovo ime – tesla (T).
  • Umro je 7. januara 1943. godine  u Njujorku. Sahrana je obavljena o trošku naših iseljenika. Tim povodom, gradonačelnik Njujorka je rekao: „Nikola Tesla je umro. Umro je siromašan, ali je bio jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živeli. Ono što je stvorio veliko je i, kako vreme prolazi, postaje još veće“.

literatuta:

http://tesla.radista.info/biografija.html

Za  znatiželjne :

http://www.znanje.org;

http://www.tesla-museum.org;
http://www.teslasociety.com;
http://sr.wikipedia.o

http://ni.ac.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=CBK98U2c–I#t=223s

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s