Finske učionice srpski san

Финске учионице српски сан?

http://mojafinska.blogspot.com/2012/03/finski-model-obrazovanja.html

Министар просвете професор др Томислав Јовановић изјавио је недавно да српски образовни систем мора да се промени, и то по угледу на фински, што и није нека новина, јер стручњаци из Финске већ дуже помажу креаторима нашег образовног система.

Међутим, мада су нека решења из образовног система Финске већ преузета и преимењују се код нас, као рецимо инклузија, у много чему и даље смо веома далеко, а с обзиром на драстичне разлике у економском погледу између наше земље и Финске, сва је прилика да много тога из образовног система те земље и не можемо применити у нашим школама.А како изгледа школовање ђака који су, по свим релевантним испитивањима, једни од најуспешнијих у свету? Образовање је у Финској на свим нивоима бесплатно за све, што код њих значи да ђаци имају бесплатне оброке, а током основног школовања и бесплатне уyбенике, а у петом разреду школа плаћа чак и камповања, излете, позоришта… Школама је најстроже забрањено да прикупљају било какав новац од родитеља.У Финској деца крећу у школу тек са седам година и првих шест година школовања се не оцењују, а први стандардизован тест имају са 16 година. За 30 одсто ученика у основној школи, која траје девет година, обезбеђена је додатна помоћ. Фински основци имају у току дана чак 75 минута одмора између часова. Средња школа траје три године, али може се завршити и убрзано, за две, или успорено за четири године.Надарени ђаци, уколико брже реше задатак, помажу осталима ако је наставник заузет. Наставници талентовану децу не форсирају, ставе им до знања да су донекле посебна, али не толико да би тиме обесхрабривали друге. На сваких седам недеља сви ђаци пишу шта је било добро, шта сматрају да није, шта би требало да се побољша у наставном програму, што је нека врста самооцењивања школског система.

Једна од ствари којима се Финци највише поносе када је реч о њиховим школама је што су школе једнаке за све, што деца с ентузијазмом стичу нова знања, што нису оптерећена израдом домаћих задатака, већ то време троше на курсеве из области које их занимају јер је примена практичних знања веома цењена. Курсеви су у матичним школама па тако, рецимо, наставник биологије, који је често и доктор наука, држи курс из ботанике. Од шестог разреда до краја средње школе деца имају неке обавезне предмете, али већину предмета бирају сами и праве свој распоред, односно, сви важни предмети се морају похађати, али сами одређују да ли желе нижи или виши ниво, у зависности од интересовања. Један од обавезних предмета је „Финска“, где уче о вредностима, људима, економији, друштву, партијама… Имају и разне пројекте, рецимо часове рока, попа… У стручним школама је 43 одсто популације, док су остали у гимназијама. Велика матура се полаже на крају средње школе, и то из финског, математике, енглеског и шведског, који је обавезан језик. Један од тих испита мора бити са знањем на напредном нивоу. Средњу школу завршава 93 одсто Финаца, а чак 66 процената их одлази на студије, што је највише у Европи.

Учитељи у овој земљи бирају се из десет одсто најбољих студената, морају имати бар звање мастера, а најтеже је уписати медицину и учитељски факултет. Плата учитеља почетника је око 2.500 долара, имају дневно четири часа, два часа недељно се професионално усавршавају, а статус им је изједначен с адвокатима и лекарима. Осим одличног познавања свог предмета, добар наставник мора да обавља истраживања и да пише научне радове да би олакшао и побољшао методе у раду с децом.

Годишње Финска по становнику издваја 1.500 евра за образовање, али је зато и једна од најразвијенијих земаља света из којих нема одлива мозгова.

Нико није савршен

Наравно, нису ни у Финској поштеђени проблема, а један је недовољно активно учење страних језика јер Финци одлично говоре енглески, а сви морају знати и шведски, док су за остале језике тотално незаинтересовани.

Као и свуда, и у тој земљи постоје проблематична и хиперактивна деца. Да не би ометала остале, та деца стављају се у засебна одељења, у којима с њима раде посебно едуковани стручњаци.

Tarja Mitrovic
Advertisements

One thought on “Finske učionice srpski san

 1. neki problemi bi se i kod nas mogli brže rešavati, kad bi bio veći nacionalni dohodak.ali, i u ovim uslovima , moglo bi se znatno više izdvajati za obrazovanje, kad ne bi bilo rasipanja na sve strane, kao na primer, preskupa država, izdržavanje posrnulih preduzeća, povlašćeni položaj mnogih poreskih obveznika ( čeka se da poreska obaveza zastari, cvetanje sive ekonomije i dr),itd. kada bi se racionalno trošilo,bilo bi više novca za obrazovanje.
  čvrsto verujem da se ekonomski prosperitet zemlje oslanja na obrazovanje, zdravstvo, nauku a četvrti stub su uslovi privređivanja i drugi uslovi.
  najkraće, nema produktivnog radnika ako je nedovoljno obrazovan ili bolestan i privreda se ne može oslanjati samo na kupovinu stranih licenci već i na domaću naučnu i stručnu pamet. mislim da se to kod nas ne shvata i školstvo i zdravstvo tretiraju kao javna potrošnja koja navodno opterećuje privredu.
  drugim rečima, obrazovanje kod nas nema društveni položaj kakav bi trebalo da ima.
  orijentacija finskog društva i države zaslužuje svaku pohvalu ali ima i drugih zemalja koje nešto više čine. ne znam detalje,ali sam čula da , na primer, Južna Koreja pridaje veliki značaj obrazovanju,pored ostalog, svaki njihov student, možda i srednjoškolac, dobija kompjuter.
  koliko je kod nas raskorak između proklamovanog i stvarnog, možda najbolje govori podatak da se političari na svim nivoima, vozikaju skupim državnim automobilima i za privatne svrhe a još imamo osnovnih škola bez mokrog čvora i sa poljskim WC u dvorištu.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s