Sveti Trifun


Sveti Trifun je rođen u selu Kampsadi u Frigiji, u vrlo siromašnoj porodici.  Lečio je   ljude  i  stoku. U to vreme zavlada Rimskim carstvom car Gordijan III, čija ćerka Gordijana siđe s uma, i time baci svoga oca u veliku žalost. Svi lekari ne mogahu ludoj Gordijani ništa pomoći. Tada zli duh iz lude devojke progovori i reče da njega niko ne može isterati osim Trifuna. Car naredi da se na dvor dovede i Trifuni iz carstva.  Doveli su ga u Rim gde je iscelio carevu ćerku. Car mu podari mnoge darove, koje Trifun pri povratku razdeli siromasima. U svom selu nastavi svoj život moleći se Bogu.  Pred smrt Trifun se pomoli Bogu i predade dušu svoju Tvorcu svome 250. godine.

Sveti Trifun je zaštitnika i slavu vinogradara, a veruje se da štiti sela i naselja od grada i poplava,  čuvar vinograda i drugih useva.

Sveti Valentin je bio episkop i mučenik, a živeo je u 3. veku.

Zašto je Dan zaljubljenih, dan sveca Valentin smešten sredinom februara? Veza prema tom datumu, tom dobu mogu biti sledeće:
Kod Starih Grka je od sredine januara do sredine februara bio mesec Gamelion u kojem se obeležavala svetost braka Here i Zevsa.
U Antičkom Rimu je 15. februar bio dan kad se slavio Luperkus, bog plodnosti.  Devojka koju bi glumac koji je personifikovao Luperkusa dotaknuo, bila bi uverena kako će biti plodna.
U srednjem je veku sredina februara je bila tredicionalno smatrana kao doba kad se pare ptice.

 

Поставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s