Levoruka deca

Levorukost,    češće se  javlja kod  dečaka   nego  devojčica . Skoro polovina te dece ima levoruke roditelje. Neki  roditelji  pokušavaju  da  ”isprave” decu,  davanjem kašike  ili igračke u desnu ruku, vežbom za korišćenjem desne ruke.

Deca uzrasta oko godinu dana  pokazuju svoju sklonost , da li su dešnjaci ili levaci,  ređe posle četvrte.

 Kako   prepoznati, kojom rukom se dete služi  : gađa loptom, crta,  drži kašiku ili čašu, oblači lutku, ređa kocke…  Najsigurnije, da ispitivanje prepustite  stručnjaku.  Ako je razvijenija leva polovina mozga,  dete je dešnjak, a ako je razvijenija desna strana mozga, ono  je levoruko . Naše polovine mozga odgovorne su ne samo za suprotne strane tela, već i za karakter naših aktivnosti. 

Levoruka deca koja imaju sklonost ka istraživanju i kreativnosti.  Razvoj levorukih često ide  neravnomerno ,   neke sposobnosti su niže od prosečnih vršnjaka, a druge  više.  Levoruko  dete može biti   bolji matematičar, lako izvodi zaključke, ali teže pamti, nema  jaču  koncentraciju ili ima  poteškoće u pisanju. Pisanje kao u ogledalu , s leva na desno,  kada slova i brojeve dete tako  piše  to je  faza razvoja pisanja levorukog deteta.  

  1. Potrebno je  vežbanje korišćenja sveske, papira i podsećanje na pravac korišćenja papira sa leve strane na desnu i od vrha stranice do dna.Vežbanje grafo-motorike treba da bude zabavno i bez prisile. Iako je dominantna na primer leva ruka, i stoji jasna preporuka da ne treba prevežbavati ruku, ne znači da se leva ruka ne upotrebljava. Treba koristiti različite aktivnosti u kojima se vežba motorika obe šake i tela u celini.
  2. Odrasli ne treba da pokazuju  negativan odnos prema levorukosti. 
  3. Nemojte prebacivati levorukog na desnorukost: To ozbiljno ugrožava dečije zdravlje. Obično se u takvim situacijama najbrže primeti početak mucanja takvog deteta! 
  4. Levoruki su temperamentni, nestrpljivi i često rade, a da ne promisle. 
  5. Pažnja im je kratkotrajna i imaju potrebu za smenjivanjem aktivnosti. Nije da neće da sede, već ne mogu! 
  6. Naučite dete da pravilno sedi za stolom. Koristi prostor sveske. Vodite računa da njemu svetlost treba da dopire sa desne strane. 
  7. Ne terajte ih da čitaju, iako znaju slova, ako sami ne pokazuju interesovanje. Njima treba više vremena igranja na slovo na slovo, različitih vežbi, igara sa prepoznavanjem slova i njihovih elemenata.

Poznati levoruki:

Julije Cezar, Aleksandar Makedonski,  Napoleon, Leonardo da Vinči,  Nikola Tesla,  Džulija Roberts,   Opra Vinfri, Robert De Niro…


2 thoughts on “Levoruka deca

  1. Ali ja sam imala ovakvo iskustvo sa svojim detetom – ni sa 6 godina, on se još uvek nije opredelio za ruku. Recimo, crtao bi i pisao malo jednom, pa drugom, i tako naizmenično. Pred polazak u školu počela sam da forsiram desnu ruku, jer kod njega nije bilo nikakvih znakova da će se on sam opredeliti. Danas mi je žao što se nisam konsultovala s nekim od stručnjaka, nego sam stvar rešila sama.
    A bilo je problema i verovatno ima posledica. Iako je veoma pametno dete, do 5 razreda nije znao šta je levo, šta desno. Okretao je slova i brojeve na pogrešnu stranu. Dugo nije znao da gleda na sat, jer nije znao u kom smeru se kazaljka na satu okreće. Izuzetno loše drži olovku, ima veoma loš rukopis.
    Inače, potpuno odgovara ovom gore opisu levorukog deteta.
    A izuzetan je matematičar – ide u specijalno odeljenje za matematičke talente i ima veliki broj nagrada iz matematike i fizike. On danas ima 13 godina.
    Pozdrav!

    • Draga Tatjana,

      Hvala Vam, Vaše iskustvo je značajno za sve. Mogli ste potražiti pomoć pedagoga, psihologa, zajedno sa učiteljicom.
      Dečak je postigao odlične rezultate, bravo za Vas i njega!
      Savet roditeljima, kada niste sigurni, obratite se za pomoć stručnjaku. Vama Tatjana i dečaku sve najbolje!

Постави коментар